8 Ιούλιος 2020, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 12:01

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε έμμεσα τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτο)

  • Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε έμμεσα τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτο)
    Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι και το βεβηλωμένο μνημείο στο Κολοράντο (φωτ.: Twitter.com/@syriahay)

Εντύπωση στη διεθνή κοινότητα και αναστάτωση στην Τουρκία προκάλεσε η έμμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Λευκό Οίκο διά της εκπροσώπου του Κέιλι ΜακΕνάνι, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Μέχρι πρότινος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανεξαρτήτως του πολιτικού ρόλου τους, απέφευγαν τη λέξη «γενοκτονία» όταν αναφέρονταν στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ωστόσο η Κέιλι ΜακΕνάνι ανέφερε την «απαγορευμένη» λέξη μιλώντας σε δημοσιογράφους, προκαλώντας ενόχληση στην Άγκυρα που κινητοποιήθηκε προκειμένου να διευκρινιστεί εάν ο Λευκός Οίκος πήρε πολιτική θέση στο ζήτημα.


Το μνημείο ανεγέρθηκε το 2015 για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης και ιστορικής γνώσης όταν βεβηλώνεται το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που αφιερώνεται σε όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αναφερόμενη στον βανδαλισμό του μνημείου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ντένβερ του Κολοράντο πριν από μερικές εβδομάδες. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ήθελε προφανώς να μιλήσει για την αδιαφορία κάποιων διαδηλωτών για την ιστορία, όμως η δήλωσή της φάνηκε να παρακάμπτει την πολιτική μη αναφοράς της λέξης «γενοκτονία».

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες ο Λευκός Οίκος θα προβεί σε... διόρθωση, με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Μπράιαν Αρντούνι σχολιάζοντας τη δήλωση της ΜακΕνάνι είπε: «Εκτιμούμε ότι η κυβέρνησης έλαβε υπόψη της ότι βεβηλώθηκε το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ντένβερ και πως υπάρχει ανάγκη καλύτερης κατανόησης των ιστορικών γεγονότων».