8 Ιούλιος 2020, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2020, 15:31

Βρετανία: Ξαναρχίζουν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

  • Βρετανία: Ξαναρχίζουν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία
    (Φωτ.: Mary R. Smith / pixabay.com)

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξαναρχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις και τις ανησυχίες που εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν στην εμπόλεμη Υεμένη.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας διαβεβαίωσε γραπτώς το Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον έχει αποτιμήσει πως δεν υπάρχει κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγονται στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ωστόσο στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που εναντιώνονται στο εμπόριο όπλων κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως υποκριτική και «ηθικά αδικαιολόγητη».

Η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να ξαναρχίσει τις εξαγωγές όπλων ακολουθεί περυσινή δικαστική απόφαση που έκρινε ότι οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία ήταν παράνομες, διότι δεν είχε γίνει αξιολόγηση των κινδύνων από ανθρωπιστική άποψη. Μετά την απόφαση αυτή το Λονδίνο ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων για όσο εκκρεμούσε η αξιολόγηση, όπως όριζε.

Ο Άντριου Σμιθ, στέλεχος της Εκστρατείας Εναντίον του Εμπορίου Όπλων –οργάνωσης που άσκησε έφεση–, χαρακτήρισε την απόφαση «επονείδιστη» και «ηθικά χρεοκοπημένη». Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη από μέρους της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, υπενθύμισε ο Σμιθ, «έχουν δημιουργήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, και η [σ.σ.: βρετανική] κυβέρνηση η ίδια παραδέχεται ότι όπλα κατασκευασμένα στο ΗΒ είχαν κεντρικό ρόλο» στις επιχειρήσεις της συμμαχίας.

«Θα μελετήσουμε αυτή τη νέα απόφαση μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους και θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να την αμφισβητήσουμε», συμπλήρωσε ο Σμιθ.

Η βρετανική νομοθεσία αποκλείει την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων όταν υπάρχει «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάπραξη «σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η Βρετανία προμήθευσε το 13% των όπλων που εισήγαγε η Σαουδική Αραβία την περίοδο μεταξύ 2015 και 2019, ενώ το 73% της το προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Η αξία των βρετανικών εξαγωγών όπλων στο βασίλειο του Κόλπου σε ετήσια βάση ανερχόταν σε τουλάχιστον 1,4 δισ. δολάρια, κατά πρότερη εκτίμηση του SIPRI.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.