7 Ιούλιος 2020, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 23:27

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • Οι ΗΠΑ αποχωρούν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
    (Φωτ.: EPA / Yuri Gripas / POOL world rights)

Την ώρα που ο κορονοϊός μοιάζει ασταμάτητος στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα αποχωρεί επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Ουάσινγκτον, όπως διευκρίνισαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι η απόφασή της θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2021.

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», ανέφερε σε tweet ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (22:00 ώρα Ελλάδας), η Αμερική παραμένει η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 130.813 θανάτους και 2.963.244 κρούσματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία, και συγκεκριμένα ότι «πιέστηκε» από την Κίνα για να παραπλανήσει τον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό, παρεμποδίζοντας την αμερικανική και την παγκόσμια απάντηση. Η προειδοποίησή του για αποχώρηση είχε γίνει στις 29 Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα αμερικανικά κεφάλαια θα ανακατευθυνθούν σε άλλους οργανισμούς – αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Warp Speed» («ταχύτητα δίνης»). Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν 1,6 εκατ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax για να εξασφαλίσουν 100 εκατ. δόσεις από ένα πιθανό εμβόλιο. Στόχος είναι να αποκτηθούν 300 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Αμερικανοί.