7 Ιούλιος 2020, 22:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 22:06

Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι ο κορονοϊός ίσως μεταδίδεται μέσω του αέρα

  • Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι ο κορονοϊός ίσως μεταδίδεται μέσω του αέρα
    (Φωτ.: EPA / Sebastien Nogier)

Αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση της πανδημίας, λέγοντας ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση, στην ενημέρωση που έκανε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν αποδείξεις» για τη διασπορά του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα.

Προηγήθηκε η ανοιχτή επιστολή ομάδας 239 επιστημόνων που προτρέπει τον ΠΟΥ να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του συγκεκριμένου κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες που προέρχονται από 32 κράτη ζητούν από τον Οργανισμό να ξαναδεί τη θεωρία περί μετάδοσης αποκλειστικά με μεγάλα σταγονίδια, και να παραδεχθεί τον κίνδυνο των αερολυμάτων, ακόμα και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

«Ο ιός είναι αερόβιος και παραμένει στον αέρα των κλειστών χώρων επί τρεις ώρες, προσβάλλοντας όσους βρίσκονται εκεί», αναφέρουν και τονίζουν ότι εστιατόρια, γραφεία, μπαρ και αγορές μετατρέπονται σε νέες εστίες μολύνσεων.

Μάλιστα, προτείνεται να αλλάξουν οι οδηγίες και να απαιτούνται μάσκες σε κλειστούς χώρους μαζί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καλύτερα συστήματα εξαερισμού, ελαχιστοποίηση της ανακύκλωσης του αέρα, χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και πολλά άλλα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν Λόρενς Γκόστιν, «η αξιοπιστία του ΠΟΥ υπονομεύεται από τα διαρκή αντιφατικά του μηνύματα, όπως η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς, η αερόβια μετάδοση και η χρήση μασκών». Αναγνωρίζει ωστόσο τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός, έχοντας την ευθύνη να καταλήξει σε συστάσεις για όλο τον κόσμο.