7 Ιούλιος 2020, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 21:24

Η Τουρκία δοκίμασε τα ραντάρ των S-400 σε αμερικανικά μαχητικά

  • Η Τουρκία δοκίμασε τα ραντάρ των S-400 σε αμερικανικά μαχητικά
    (Φωτ.: en.wikipedia.org/wiki)

Σε F-16 και F-4 που ανήκουν στις ΗΠΑ φέρεται να δοκίμασε η Τουρκία τα ραντάρ των S-400, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS που επικαλείται πηγή από την Άγκυρα, προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Παρόμοια είδηση μετάδωσε και ο ιστότοπος Fighter Jets World.

Οι δοκιμές αναφέρεται ότι έγιναν από τη βάση Mürted έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, όπου είναι εγκατεστημένο το ρωσικό σύστημα.

Προς το παρόν ο τουρκικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα, ωστόσο το Fighter Jets World αναφέρει ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα πάντως με το TASS, η δοκιμή με τα αμερικανικά F-16 έγινε τον Νοέμβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι με την Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την παράδοση δεύτερης συστοιχίας.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένως την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ ανέστειλε την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35, καθώς θεωρεί ότι οι S-400 είναι ικανοί να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, αποδυναμώνοντας την αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί κανονικά.