7 Ιούλιος 2020, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 18:21

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπά «καμπανάκι» σε όσους ταξιδεύουν

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπά «καμπανάκι» σε όσους ταξιδεύουν
    (Φωτ.: EPA / James Gourley)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σήμερα στους ταξιδιώτες να φορούν προστατευτικές μάσκες στα αεροπλάνα και να ενημερώνονται διαρκώς, καθώς υπάρχει ξανά έξαρση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε ορισμένες χώρες, το οποίο οδηγεί τις Αρχές στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε διάφορα μέρη, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κάλεσε τον κόσμο να μην βρεθεί προ εκπλήξεως από την επανεμφάνιση τοπικών επιδημιών και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται, λέγοντας: «Αν υπάρχει κάπου υπάρχει παντού, και όσοι ταξιδεύουν πρέπει να το κατανοήσουν αυτό».

«Ο ιός αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος και οι άνθρωποι πρέπει να το λαμβάνουν αυτό πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ενόψει των θερινών διακοπών για το βόρειο ημισφαίριο, αλλά δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ οι ταξιδιώτες θα πρέπει «να θυμούνται ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ή μπορεί να αλλάξουν πολύ», σημείωσε η Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Βλέπουμε πολλές ανοδικές τάσεις, πολλές αλλαγές σε διάφορες χώρες που ενώ είχαν επιτυχώς αναστείλει την πρώτη μετάδοση τώρα βλέπουν μια δεύτερη ανοδική τάση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Οι προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ προς τους ταξιδιώτες περιλάμβαναν συμβουλές κοινής λογικής όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του αγγίγματος των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Η Χάρις αναφέρθηκε σήμερα στην χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροπλάνα, ένα μέτρο το οποίο ήδη απαιτούν πολλές αεροπορικές εταιρείες. «Αν πετάτε δεν υπάρχει τρόπος να κρατάτε κοινωνικές αποστάσεις σε ένα αεροπλάνο, επομένως θα χρειαστεί να πάρετε άλλα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο», κατέληξε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.