7 Ιούλιος 2020, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 17:33

Καρπούζια που ωριμάζουν με Μότσαρτ και Μπετόβεν στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς

  • Καρπούζια που ωριμάζουν με Μότσαρτ και Μπετόβεν στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, που είχε βραβευτεί από την Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, «ξαναγράφει» ένας παραγωγός στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς.

Τα καρπούζια του, που –ωριμάζοντας– ακούν... Μότσαρτ και Μπετόβεν, παίρνουν αυτές τις μέρες το δρόμο για τις αγορές και τα μανάβικα έχοντας, όπως λέει ο ίδιος λέει, μια …νότα γλυκύτερη από τα άλλα στο τραπέζι.

Ο Παναγιώτης Γιλτίδης είναι ένας από τους χιλιάδες φρουτοπαραγωγούς της χώρας. Ωστόσο, στα καρπούζια που καλλιεργεί, χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή μέθοδο, έχοντας ως σούπερ ενισχυτικό τις... κουβέντες και την κλασσική μουσική.

Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στους Αναστασία Τελιανίδου και Φάνη Γρηγοριάδη, φέτος φύτεψε στις 17 Μαρτίου και την ίδια εβδομάδα χιόνισε, με αποτέλεσμα τα φυτά να πάθουν «σοκ» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και να αργήσει κατά μια εβδομάδα η ωρίμανσή τους.

Ο ίδιος ωστόσο, δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να βάζει το ραδιόφωνο να παίζει και να καλλιεργεί με... μουσική επένδυση!


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Όταν γίνεσαι ένα με τη φύση, αυτή ανταποκρίνεται. Το καρπούζι, σου "μιλάει" όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους ανθρώπους –εγώ το ζω εδώ και χρόνια και το νιώθω κάθε μέρα», λέει ο παραγωγός στο «Πρακτορείο FM» και τονίζει ότι τραγουδάει στα καρπούζια του.

«Όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνήθως προτιμούμε την κλασική μουσική, που επηρεάζει θετικά τα φυτά», λέει χαρακτηριστικά.

Με ή χωρίς κουκούτσια, όπως σημειώνει ο Π. Γιλτίδης, όλα τα καρπούζια έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Δηλώνει πως πρόκειται για τον «βασιλιά» του καλοκαιριού, που όχι μόνο είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά σηκώνει και μεγάλο βάρος στον οικονομικό τομέα. Ο ίδιος νιώθει κάτι σαν «γητευτής» των καρπουζιών και ξέρει σχεδόν όλα τα μυστικά τους.

«Όταν κόβει το καρπούζι ο παραγωγός μέσα από το χωράφι, μπορεί κατά 99% να καταλάβει από το κοτσάνι αν είναι έτοιμο ή όχι. Βέβαια υπάρχει ο κρυστάλλινος χτύπος που ακούγεται αν το χτυπήσεις, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι νόστιμο, είναι όταν βγάζει κάτι σαν μέλι στο κοτσάνι, που σημαίνει ότι θα είναι και γλυκό σαν μέλι», εξηγεί.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρειάζεται ζέστη κι αν κάποιος αφουγκραστεί, μπορεί να ακούσει ακόμη και τον ήχο από το μεγάλωμα του, που μοιάζει με βήματα. Η Λεκάνη, το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς και ο Καστανάς Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές στη βόρεια Ελλάδα με μεγάλη παραγωγή καρπουζιών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.