7 Ιούλιος 2020, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2020, 14:05

Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Όταν υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν

  • Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Όταν υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 όπου μίλησε με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 12 μηνών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, η κυβέρνησή του ήρθε αντιμέτωπη με πολλές δύσκολες καταστάσεις και κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, με δυσκολότερη όλων εκείνη του γενικού lockdown.

«Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

Δεν μεσολάβησε η Μέρκελ για την επικοινωνία με Ερντογάν
Για το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές». Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

«Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοί μας μπορούν να μιλάνε».

Αναφορικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα».

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχεία των νέων κρουσμάτων, είπε πως «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στην αρχή ακόμα» και ότι «ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό».


Ο Κ. Μητσοτάκης με τους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Π. Τσίμα (φωτ.: skai.gr)

Σημείωσε ακόμη ότι «οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις»

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί» και «αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων».

«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ανασχηματισμός, εκλογές και επιτυχίες κυβέρνησης
Για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει κάποια στιγμή. «Δεν είναι της στιγμής να γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν».

Για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και την πιθανότητα εκλογών είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς η χώρα «πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση τους πρώτους 12 μήνες, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως μειώθηκαν φόροι, έγιναν επενδύσεις, η κατάσταση στο μέτωπο της τάξης και της ασφάλειας βελτιώθηκε και η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό νομοθετικό έργο. «Θα κάνουμε πολλές αλλαγές που θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπειγόντως. Κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φορών», σημείωσε.

«Το 2020 η χώρα βγήκε στις αγορές. Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από πέρσι. Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. Θα υποστηρίξουμε την οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία», υπογράμμισε.

Για τα όσα έρχονται από τον χειμώνα ο πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς και υπάρχουν απώλειες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος».

Επισήμανε δε πως οι θέσεις απασχόλησης βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Είναι πολύ πιο έμπειροι και οι ειδικοί πια», εξήγησε.

Λίστα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»
Σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ και τα ποσά που χορηγήθηκαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν».

Και συμπλήρωσε: «Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε, και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς. Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».