5 Ιούλιος 2020, 22:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 22:27

Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη, διακεκριμένη αρχιτέκτονας

  • Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη, διακεκριμένη αρχιτέκτονας
    Η Σουζάνα Αντωνακάκη (φωτ.: Facebook / Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Αντωνακάκη δημιούργησαν σειρά διακεκριμένων έργων.

Η Σουζάνα Κολοκυθά Αντωνακάκη γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υπήρξε, μαζί με το Δημήτρη Αντωνακάκη και την Ελένη Γούση-Δεσύλλα, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier 66 (1965-1986), στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοι αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες και μετονομάστηκε σε Α66 το 1987.

Σε συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Σουζάνας Αντωνακάκη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει τα εξής: «Από το 1965 που ίδρυσε μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη το Atelier 66, η Σουζάνα Αντωνακάκη, με τον σύντροφό της στη ζωή και στην αρχιτεκτονική, μετέφερε στην Ελλάδα την παγκόσμια αντίληψη για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αλλά και στο εξωτερικό την ελληνική ματιά για το πώς μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία, στοιχεία του μοντερνισμού και της παράδοσης.

»Το έργο της Σουζάνας Αντωνακάκη, αναγνωρίσιμο και με διακριτή ταυτότητα, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

»Παρουσίασε τη δουλειά της σε εκθέσεις και το έργο της έγινε αντικείμενο διεθνών εκδόσεων. Δίδαξε στις νέες γενιές αρχιτεκτόνων ήθος, ποιότητα και αισθητική. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Δημήτρη Αντωνακάκη και στους πολυάριθμους φίλους της».