5 Ιούλιος 2020, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 15:45

Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κορονοϊού φοβάται η Ιταλία

  • Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κορονοϊού φοβάται η Ιταλία
    (Φωτ.: EPA / Matteo Corner)

Μία από τις χώρες που έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό είναι η Ιταλία, με περίπου 35.000 θανάτους και πάνω από 240.000 κρούσματα, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά από μια μεγάλη περίοδο «ύφεσης», οι υγειονομικές Αρχές τέθηκαν και πάλι σε επιφυλακή, καθώς τις τελευταίες πέντε ημέρες ο αριθμός των μολύνσεων παρουσιάζει ανοδική τάση.

Αν και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας (που υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας) η κατάσταση μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, ήδη εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα στη χώρα, ενδεχομένως το φθινόπωρο.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα πρότεινε να υπάρξει ακόμα πιο αυστηρή τιμωρία όσων γνωρίζουν ότι είναι θετικοί στον ιό και αρνούνται τις θεραπείες. Επίσης, προανήγγειλε τη διενέργεια τεστ στους μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Και στην Ιταλία, πάντως, παρατηρείται εφησυχασμός σχετικά με τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι στις περιφέρειες της Ρώμης, της Μπολόνιας και της Βενετίας ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε και πάλι το 1. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις μασκών έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα, ενώ σε γνωστές οργανωμένες πλαζ οι υποχρεωτικές αποστάσεις ασφαλείας άρχισαν να μην τηρούνται, ιδίως τα απογεύματα.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εμφάνιση 50 μικρών νέων εστιών που οφείλονται στην επιστροφή Ιταλών πολιτών από το εξωτερικό, οδηγούν την κυβέρνηση Κόντε και αρκετούς περιφερειάρχες στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική.

Βέβαια, και στην Ιταλία αρκετοί πολιτικοί και επιστήμονες εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα, που ενισχύουν τη… χαλάρωση των πολιτών.