5 Ιούλιος 2020, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 14:16

Μετρό: Την Τρίτη σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί

  • Μετρό: Κλείνουν σταθμοί από τις 17:00 έως τις 22:00 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ανάσα σε χιλιάδες επιβάτες αναμένεται να δώσει η λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά, μέχρι το σταθμό της Νίκαιας. Το τμήμα μήκους 7,5 χιλιομέτρων περιλαμβάνει «τρεις σταθμούς-κοσμήματα», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος.

Οι σταθμοί θα παραδοθούν αύριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού. Σε εμπορική χρήση θα τεθούν την Τρίτη.

«Σχεδιασμένοι από μηχανικούς της εταιρείας με την ευδιάκριτη πρόθεση να δοθεί προτεραιότητα στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους, οι σταθμοί “Αγία Βαρβάρα”, “Κορυδαλλός” και “Νίκαια” αποτελούν και αξιόλογες πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα των περιοχών αυτών», πρόσθεσε ο Νίκος Ταχιάος.

Ο σταθμός «Αγ. Βαρβάρα» έχει χωροθετηθεί κάτω από την ομώνυμη πλατεία, στον Κορυδαλλό ο σταθμός είναι κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας και στη Νίκαια κάτω από την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω τη δέσμευση μας πως στις αρχές του 2023 η Θεσσαλονίκη θα μπει στην ίδια τροχιά, αποκτώντας ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Πότε θα ολοκληρωθεί η Γραμμή 3
Στην Αθήνα, το σύνολο της επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022. Με την ολοκλήρωση του έργου και την προσθήκη των υπόλοιπων τριών σταθμών («Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο») αναμένεται αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως.

Αυτό σημαίνει μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως.

Έτσι, η διαδρομή από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό σε μόλις 55 λεπτά. Επίσης στον Πειραιά θα δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, που θα συνενώνει λειτουργικά τις γραμμές 1 και 3 του μετρό, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την ήδη ολοκληρωμένη επέκταση του τραμ.