5 Ιούλιος 2020, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 14:22

Νέοι και νέες της ελληνικής διασποράς στέλνουν επιστολή στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία

  • Ναός-αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα οικοδομηθεί στη Συρία με τη βοήθεια της Ρωσίας
    Εικόνα από το εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Εν αναμονή της γνωμοδοτικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας –και ενώ έχει ήδη διαφανεί ότι δεν θέλει να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι του Τούρκου προέδρου, ούτε και να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του–, Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς (και όχι μόνο) στέλνουν επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Χριστιανικής Νεολαίας –πολλοί εκ των οποίων είναι ποντιακής καταγωγής– συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο.

Στη συνεδρίαση που είχε αποκλειστικό θέμα το μνημείο της Κωνσταντινούπολης, νέοι και νέες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, κατέληξαν στο περιεχόμενο της επιστολής.

«Αποφασίσαμε ως νέοι χριστιανοί ορθόδοξοι να στείλουμε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο της χώρας, την UNESCO και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», σημειώνει ο Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Τουρκία είναι πλούσια σε αντικείμενα βυζαντινής κληρονομιάς – ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ενώ για την Αγία Σοφία αναφέρεται ότι είναι η «Μέκκα» όλων των χριστιανών. «Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της διαθρησκευτικής αρμονίας», σημειώνεται.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας Ευγενία Κοτανίδου είπε στο ethnos.gr ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η επιστολή θα φτάσει στον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα διαβαστεί από τα μέλη της ομάδας του. «Η προσπάθεια που αναλάβαμε ενώνει και ευαισθητοποιεί όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Μαρία Παπαδοπούλου εξήγησε ότι όλοι οι νεολαίοι της διασποράς που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να απευθυνθούν για το ζήτημα και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των φορέων των χωρών που κατοικούν.

  • Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή.