5 Ιούλιος 2020, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 13:19

Αναστασιάδης για Τουρκία: Λύση με διπλωματία, όχι με όπλα

  • Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για την Αγία Σοφία
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας έναντι της «τουρκικής επιθετικότητας» υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

«Υπάρχει συντονισμός μέσα από την επιλογή του διαλόγου για επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για τον κίνδυνο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία εξήγησε ότι οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όσο και κυπριακής έχουν κινητοποιήσει τόσο το ενδιαφέρον, όσο και τις ανησυχίες και της ίδιας της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Οι επόμενες των ημερών είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στις διεργασίες και τις πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, τα οποία «θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τις προσεχείς ημέρες προς την πλευρά της Τουρκίας, για την αποτροπή ενδεχόμενης κρίσης».

Επαναλαμβάνοντας την άποψη για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματίας και όχι των όπλων, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου μέσα από μια ποικιλία κυρώσεων, η οποία θα αυξάνει το κόστος των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

«Εξάλλου από της τουρκικής εισβολής και εντεύθεν, ομόφωνη ήταν η θέση των εκάστοτε κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκωσία έχει εγκαταλείψει την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης.