5 Ιούλιος 2020, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 12:05

Ο 13χρονος Δημοσθένης Δεσποτίδης πρώτος σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

  • Ο 13χρονος Δημοσθένης Δεσποτίδης πρώτος σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης
    (Φωτ.: Μαργαρίτα Βαρθολομαίου)

Το ποίημα «Inspirational Poem» του 13χρονου Δημοσθένη-Δημήτριου Δεσποτίδη από την Αθήνα είναι αυτό που κέρδισε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό του βρετανικού ιδρύματος «Never Such Innocence», στην κατηγορία για μαθητές 9-14 ετών. Σχεδόν 4.000 ήταν οι συμμετοχές από 44 χώρες στη συγκεκριμένη κατηγορία, για την οποία απαιτούνταν ένα έργο που να αναφέρεται στη συμβολή των ανθρώπων της Αφρικής και της Καραϊβικής στην κοινοπολιτεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο διαγωνισμός, εκτός από ποιήματα, περιλάμβανε και εικαστικά και τραγούδι, για ηλικίες 9-18 ετών.

Το φετινό θέμα είχε τίτλο «Impact of conflict on communities» (Οι επιπτώσεις των συρράξεων στις κοινωνίες), και ήταν εμπνευσμένο από τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου.

«Η ποίηση τον βοηθά να εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματά του», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα του 13χρονου, Μαργαρίτα Βαρθολομαίου. Όπως εξήγησε, ο Δημοσθένης είναι «βουτηγμένος» στα βιβλία από μικρό παιδί, και κάθε φορά που τελειώνει ένα κάνει μία μικρή περίληψη, σαν ένα άτυπο ημερολόγιο ανάγνωσης, δοκιμάζοντας τις συγγραφικές του ικανότητες.

Τα δε αγγλικά δεν τον δυσκόλεψαν, αφού φοιτά σε αγγλόφωνο σχολείο. «Αυτό όμως που τον χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι εκπροσώπησε επάξια τη χώρα του. Αισθάνθηκε υπερήφανος ως Έλληνας», σημείωσε η Μαργαρίτα Βαρθολομαίου.

Οι εργασίες όλων των νικητών του φετινού διαγωνισμού, απ’ όλες τις κατηγορίες, έχουν συμπεριληφθεί σ' έναν ειδικό διαδικτυακό οδηγό - βιβλίο επιτυχόντων που προλογίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.