5 Ιούλιος 2020, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 11:23

Ο Μητσοτάκης απορρίπτει ένα μνημόνιο για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

  • Πούτιν-Μητσοτάκης συνομίλησαν τηλεφωνικά – Τι είπαν για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εκφράζει σε συνέντευξη του στους Financial Times o πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα διεκδικεί 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το πακέτο βοήθειας, αρχής γενομένης από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει, και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις ήδη σύνθετες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στις συνομιλίες, με τη σκληρή στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία), που εμμένουν στη θέση για δάνεια αντί επιχορηγήσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την αντίθετη στάση του Βερολίνου, μέσω της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων από την Κομισιόν είναι αρκετή. «Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», επισημαίνει, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου.

Στον προβληματισμό των FT αν η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από ατού της χώρας σε αδυναμία λόγω κορονοϊού, και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο Κυριάκος κάνει λόγο για «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων.