5 Ιούλιος 2020, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2020, 10:11

Τον Σεπτέμβριο το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο

  • Τον Σεπτέμβριο το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο
    Άνδρες της FRONTEX περισυλλέγουν μετανάστες από τα νερά του Αιγαίου (φωτ. αρχείου: STR)

Πιθανότατα τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

«Είμαι έτοιμη να παρουσιάσω το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» πρόσθεσε.

Η καθυστέρηση, κατά την ίδια, οφείλεται στο γεγονός ότι στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Η αποστολή της Ίλβα Γιόχανσον κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς η Ευρώπη των 27 θεωρείται βαθιά διαιρεμένη. Κατά συνέπεια, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να να διαρκέσουν έως το 2021.

Εδώ και χρόνια οι χώρες της νότιας Ευρώπης κατηγορούν τους εταίρους τους για έλλειψη αλληλεγγύης, καθώς πολλά κράτη-μέλη αρνούνται να δεχθούν –με βάση προκαθορισμένες ποσοστώσεις– κάποιους από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μπαίνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα μέσω της Μεσογείου.

Προς το παρόν, το Σύμφωνο του Δουβλίνου ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν αίτημα στη χώρα της ΕΕ που φτάνουν για πρώτη φορά.

«Είναι ένα δύσκολο έργο. Οι προτάσεις της προηγούμενης Επιτροπής δεν έγιναν ποτέ πλήρως αποδεκτές», σημείωσε η Επίτροπος. Βιέννη, Βουδαπέστη και Πράγα είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών.

Ωστόσο, η Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε αισιόδοξη, μετά και από τις συνομιλίες που είχε με κάθε κράτος-μέλος. «Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», σημείωσε.