4 Ιούλιος 2020, 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 21:57

Ολλανδία: Υπουργός θέλει να καταργήσει την αναγραφή φύλου στα δελτία ταυτότητας

  • Ολλανδία: Υπουργός θέλει να καταργήσει την αναγραφή φύλου στα δελτία ταυτότητας
    Εικόνα από συνεδρίαση του ολλανδικού Κοινοβουλίου (φωτ.: EPA / Bart Maat)

Το φύλο των Ολλανδών πολιτών δεν θα αναγράφεται πλέον στο δελτίο ταυτότητας σε λίγα χρόνια, καθώς το στοιχείο κρίνεται «άχρηστο» σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών Ίνγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, η υπουργός, η οποία είναι επίσης αρμόδια για τη χειραφέτηση, κάνει γνωστή την πρόθεσή της να καταργήσει την αναγραφή του φύλου στα δελτία ταυτότητας από το 2024/2025.

Η Ίνγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν προτίθεται «να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την άχρηστη αναγραφή του φύλου», που θα παραμείνει ωστόσο στα διαβατήρια, αφού είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ολλανδία δεν θα είναι η πρώτη χώρα μέλος με δελτίο ταυτότητας χωρίς αναγραφή του φύλου. Η γερμανική ταυτότητα δεν αναγράφει το φύλο», γράφει στην επιστολή της η υπουργός, η οποία πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα «να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους και να τη ζουν με πλήρη ελευθερία και ασφάλεια».

«Εξαίρετη» είδηση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
«Είναι μία εξαιρετική είδηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με αυτή την κατηγορία του φύλου στην ταυτότητά τους», ανακοίνωσαν οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Είναι μία καλή είδηση για όποιον θεωρεί ότι αυτό που κρύβουν τα εσώρουχα δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις Αρχές», αναφέρουν την ανακοίνωσή τους,

Επίσης, από το 2018, η Ολλανδία έχει κάνει ένα βήμα για να την αναγνώριση τρίτου φύλου, όταν ένας πολίτης που γεννήθηκε μεσοφυλικός (ίντερσεξ) δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη, η οποία του αναγνώρισε το δικαίωμα να μην εγγραφεί ως άνδρας ή γυναίκα στο πιστοποιητικό γεννήσεως.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.