4 Ιούλιος 2020, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 22:27

Covid-19: Νέα ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κατέγραψε ο ΠΟΥ

  • ΠΟΥ: Ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν αρκεί από μόνο του
    Άποψη της έδρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού κατά 212.326.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports.

Το προηγούμενο υψηλό νούμερο ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου (+189.077). Οι θάνατοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί στους 5.000 περίπου.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, ξεπερνώντας άλλο ένα όριο στην εξάπλωση της επιδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

Ο ΠΟΥ αναμένει σε 2 εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές φαρμάκων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να λάβει σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται για τα φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Σχεδόν 5.500 ασθενείς σε 39 χώρες έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στη "Δοκιμή Αλληλεγγύης"», είπε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος σε κλινικές μελέτες που διεξάγει η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Αναμένουμε προσωρινά αποτελέσματα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», πρόσθεσε.

Η «Δοκιμή Αλληλεγγύης» ξεκίνησε σε πέντε σκέλη, εξετάζοντας πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του νέου κοροροϊού:

  • τυπική φροντίδα,
  • ρεμδεσιβίρη (remdesivir),
  • υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που λαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,
  • το φάρμακο για τον ιό HIV lopinavir/ritonavir και
  • lopinavir/ritonavir σε συνδυασμό με ιντερφερόνη (interferon).

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της «Δοκιμής Αλληλεγγύης» έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό lopinavir/ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.