4 Ιούλιος 2020, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 18:45

Ακάρ: Σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Κύπρο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα

  • Ακάρ: Σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Κύπρο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα
    Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Η Ελλάδα με τη στάση της στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό κλιμακώνει την ένταση, υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από τη Λιβύη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε: «Η στρατιωτικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. Το να δοθεί καθεστώς στρατιωτικοποιημένων νησιών στα νησιά αυτά δεν είναι αποδεκτό.

»Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα. Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο, λέτε "όλα είναι δικά μου"».

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος πόνταρε σε κάποιες δηλώσεις ανθρώπων από την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι Έλληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση της δικής μας τοποθέτησης. Αναμένουμε από τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται με την κοινή λογική».

«Καμία λύση χωρίς την Τουρκία»
Ο Χ. Ακάρ είπε ακόμη ότι «καμία λύση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα είναι μια κατάλληλη λύση» και συμπλήρωσε: «Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.

»Ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα για τους Τ/κ αδελφούς μας και για τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και από δω και πέρα με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με την ίδια ευαισθησία».

Ακόμη πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων, θα κάνουμε ότι χρειαστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και του δικαίου της θάλασσας».

  • Πηγές: philenews / ΚΥΠΕ.