4 Ιούλιος 2020, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 19:37

«Το κόκκινο ποτάμι»: Καταδικασμένοι σε θάνατο οι Αμισιώτες

  • «Το κόκκινο ποτάμι»: Καταδικασμένοι σε θάνατο οι Αμισιώτες
    (Φωτ.: Facebook / Το κόκκινο ποτάμι)

Όλο και πιο δραματική τροπή παίρνει η δραματική σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη λίγο πριν από το φινάλε της. Με δύο επεισόδια πλέον κάθε εβδομάδα, η τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Χάρη Τσιρκινίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων περιλαμβάνει ακόμα πιο δυνατές σκηνές, γεμάτες σπαραγμό και απόγνωση.

Στο 30ό επεισόδιο που θα προβληθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο Μίλτος προσπαθεί να βρει την Ιφιγένεια και το παιδί του, ενώ ο Θέμης και οι υπόλοιποι Αμισιώτες ετοιμάζονται να πέσουν πολεμώντας.

Με το μένος εναντίον των Ελλήνων να κυριαρχεί, ο Μίλτος αντιλαμβάνεται ότι μόνο με τη βοήθεια του Ζαχάρωφ θα μπορέσει να ψάξει την Ιφιγένεια, το παιδί τους και τις άλλες γυναίκες. Στην Αμισό οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να εξοντώσουν όλους τους χριστιανούς, ενώ ο Οσμάν αποφασίζει να συλλάβει την οικογένεια Παυλίδη.

Ο Χότζας, που συναντά το καραβάνι των εξαθλιωμένων, συγκρούεται με τον Μουράτ, υπενθυμίζοντας τι λέει το Κοράνι και επιβάλλοντας την παροχή νερού και φαγητού. Η ανυποψίαστη Ειρήνη μαθαίνει ότι πρέπει να ταΐσουν τους αιχμάλωτους χριστιανούς που βρίσκονται στην εκκλησία του χωριού, συνεχίζοντας να αγνοεί ότι ανάμεσά τους είναι η μητέρα και η αδερφή της.

Στο μεταξύ, στα λατομεία με τους αιχμαλώτους ο Ονούρ Ασλάν κάνει επίδειξη σκληρότητας, ενώ ο Νικολαϊδης προσπαθεί να σώσει τους άρρωστους για να μην επεκταθούν οι ασθένειες. Ο Οσμάν χρησιμοποιεί τη Σωτηρία· προτείνει στον Θέμη να τους παραδοθεί και για αντάλλαγμα θα αφήσει την Βασιλική, την Ευγενία και τους υπόλοιπους να γλιτώσουν. Ο Θέμης αποφασίζει να το κάνει παρά τις αντιρρήσεις όλων, αν και φοβάται ότι ο Τούρκος δεν θα κρατήσει το λόγο του.

Πράγματι, ο Θέμης γλιτώνει στο παραπέντε από βέβαιο θάνατο. Μέσα στις ομοβροντίες η Βασιλική δολοφονεί τον Μουσταφά.

Ο Μουράτ απειλεί τον Χότζα
Στην εκκλησία, ο Χότζας και η Ειρήνη φέρνουν ψωμί και νερό, αλλά αυτή δεν βλέπει την μάνα της και την Ιφιγένεια.

Ο Μίλτος περιμένει ακόμα για βοήθεια. Μαθαίνει από τον Νεγρεπόντη ότι οι Τούρκοι καίνε, βιάζουν και σκοτώνουν τους Έλληνες, αλλά η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα.

Στο μεταξύ, ο Θέμης, η Βασιλική, η Ευγενία και όλοι οι Αμισιώτες καταλαβαίνουν ότι είναι αποκλεισμένοι από τον Οσμάν, τον Οντούρ και στρατό που έχει έρθει, και αποφασίζουν να πέσουν πολεμώντας. Κρύβονται σε μια σπηλιά, καταλαβαίνοντας όμως ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να σωθούν.