4 Ιούλιος 2020, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 14:42

Ο Αλέξης Ζορμπάς επιστρέφει στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

  • Ο Αλέξης Ζορμπάς επιστρέφει στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
    (Φωτ.: Δήμος Αριστοτέλη)

Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος, θα μετατραπεί σε μουσείο, έπειτα από δωρεά που έκαναν στο Δήμο Αριστοτέλη οι κληρονόμοι του ακινήτου.

Το σχέδιο ανάδειξης της οικίας Ζορμπά παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο Παλαιοχώρι παρουσία του Θεόδωρου Καράογλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ανακοίνωσε πως ήδη προετοιμάζεται οικονομοτεχνική πρόταση για την υποβολή και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Χωρίς το Παλαιοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη ο παγκόσμιος Ζορμπάς δεν θα υπήρχε, διότι εδώ έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια, από τα πιο παραγωγικά της ζωής του», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι το σπίτι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο που θα συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία και τη λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής, και θα δώσει αφορμές δικτύωσης με άλλες περιοχές-περάσματα του Αλέξη Ζορμπά.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και το θέτει σε νέα βάση, καθώς ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα παγκόσμιο brand που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα και την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής».

Παρουσιάζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Νίκος Πάχτας είπε ότι στον ένα όροφο θα δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο της περιόδου κατά την οποία έζησε και δραστηριοποιήθηκε ο Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι. Στον δεύτερο όροφο θα είναι το κυρίως ψηφιακό μουσείο, με τη μετατροπή δωματίων σε οθόνες πανοραμικής προβολής.

Ηθοποιός που θα υποδυθεί τον Αλέξη Ζορμπά και οι νέες τεχνολογίες θα υποδέχονται τους επισκέπτες και θα τους ξεναγούν στη ζωή του, με αναφορές σε πραγματικές ιστορικές πηγές, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.