4 Ιούλιος 2020, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 12:17

Ποιες τροφές θωρακίζουν το δέρμα απέναντι στον ήλιο

  • Καιρός: Τους 37 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Δεν είναι μόνο το αντιηλιακό, η ομπρέλα και το καπέλο που προστατεύουν το δέρμα μας από την ήλιο – η καλή υγεία είναι κάτι που βασίζεται πρωτίστως στη σωστή διατροφή, και σε ένα μεγάλο βαθμό στη μεσογειακή δίαιτα.

Έτσι, οι βιταμίνες (C, E και Α), το σελήνιο που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού, τα μέταλλα και τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν οι τροφές μπορούν να λειτουργήσουν φωτοπροστατευτικά και να γίνουν ασπίδα απέναντι στη φωτογήρανση:

  • Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στις πιπεριές, στις φράουλες και στο ακτινίδιο.
  • Τη βιταμίνη Ε τη βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, κυρίως στο ελαιόλαδο, στους σπόρους του σιταριού, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά και στα πράσινα λαχανικά.
  • Σελήνιο εμπεριέχεται στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε χώμα πλούσιο στο στοιχείο αυτό.
  • Σημαντική επίσης βοήθεια παρέχει η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α.
  • Κοινές τροφικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο, τα θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως ο κολιός (σκουμπρί), ο σολομός και οι ρέγγες, αλλά και σε σπόρους όπως στο λιναρόσπορο.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών –όπως η αποφυγή κατανάλωσης τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, αλλά και η αποφυγή της ζάχαρης–, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του δέρματος. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό θα ήταν:

  • να περιορίσετε τον καφέ (όχι πάνω από δύο φλιτζάνια την ημέρα) και το αλκοόλ,
  • ν’ αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (μπισκότα, γλυκά, κρουασάν, κλπ.),
  • να έχετε επαρκή ενυδάτωση σταθερά μέσα στην ημέρα,
  • ν’ αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.