4 Ιούλιος 2020, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 11:14

Αυξάνεται η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις

  • Αυξάνεται η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Όπως είπε, με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία η προσωρινή σύνταξη θα πάει από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

«Αυτό θα γίνει και με αναδρομική καταβολή, για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει ένα υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο» διευκρίνισε.

Ακόμα, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

Αναφορικά με το εφάπαξ, ανακοίνωσε την όσο το δυνατό πιο γρήγορη καταβολή του. «Άλλη διάταξη θα αφορά στο εφάπαξ, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν δινόταν προκαταβολή», είπε. Όπως εξήγησε, θα προβλεφθεί η δυνατότητα να γίνεται εκτίμηση του μέσου όρου του ποσού σε διαφορετικά Ταμεία, ώστε να μην υπερκαλύπτεται. Έτσι θα κλείνουν αναδρομικά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε περίπου 250.000 δικαιούχους τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών, ενώ στο τέλος του μήνα για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις.