4 Ιούλιος 2020, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 10:41

Φουντώνει η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας με φόντο τη Νότια Σινική Θάλασσα

  • Φουντώνει η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας με φόντο τη Νότια Σινική Θάλασσα
    Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan (φωτ.: EPA / YONHAP South Korea Out)

Ένα ηχηρό μήνυμα στο Πεκίνο από την Ουάσινγκτον θεωρείται η απόφασή της να στείλει στη Νότια Σινική Θάλασσα –ένα από τα «hot spot» της Ασίας– δύο αεροπλανοφόρα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από τα γειτονικά κράτη.

Πρόκειται για ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της έντασης μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για μια σειρά ζητημάτων, από το εμπόριο και την προέλευση του κορονοϊού, μέχρι το καθεστώς του Χονγκ Κόνγκ. Σε ό,τι αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα, υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για κλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, τα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις για να «στηρίξουν έναν ανοιχτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό». Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε πού ακριβώς είναι τα αεροπλανοφόρα, σε μια θαλάσσια δίοδο που έτσι και αλλιώς διεκδικείται κατά 90% από την Κίνα.

Επισήμως η Ουάσινγκτον δεν δηλώνει ότι οι αμερικανικές ασκήσεις είναι απάντηση στις κινεζικές. «Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γούικοφ στην εφημερίδα Wall Street Journal που αποκάλυψε το θέμα.

Το Πεκίνο, πάντως, κατηγορεί την άλλη πλευρά για την κλιμάκωση της έντασης, παρά το γεγονός ότι οι πενθήμερες ασκήσεις στα Νησιά Παρασέλ, μια διαφιλονικούμενη περιοχή, έχουν προκαλέσει τριβές και με το Βιετνάμ και με τις Φιλιππίνες.