4 Ιούλιος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 10:00

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

  • Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, θετικά αποτιμούν οι υγειονομικές Αρχές το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στον τουρισμό. Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28 νέα περιστατικά λοίμωξης, τα μισά από τα οποία είναι σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Ίδια ημερήσια αύξηση είχε καταγραφεί και την Πέμπτη. Την Τετάρτη τα νέα κρούσματα ήταν 23.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα, εντούτοις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, για δεύτερο μήνα ο νομός Ξάνθης βρίσκεται μέσα στις τοπικές επιδημικές εστίες, με περίπου 200 κρούσματα. Η πλειονότητα εντοπίζεται στην κοινότητα Εχίνου, που παραμένει σε μίνι lockdown. Χθες συναγερμός σήμανε και για το θετικό δείγμα σε ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας, με αποτέλεσμα η αποστολή για τον αγώνα με τη Λαμία να απομονωθεί στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών τεστ.

Στο προσκήνιο, όμως, είναι ξανά η Καστοριά και η όμορη Κοζάνη που μετρούν 19 κρούσματα συνολικά, με τους ειδικούς όμως να αισιοδοξούν ότι η τοπική έξαρση είναι υπό έλεγχο. Σέρρες, Έβρος και Δράμα παραμένουν και αυτές στον επιδημιολογικό χάρτη, την ώρα που οι έλεγχοι στον Προμαχώνα δίνουν λίγα μεν, αλλά διαρκώς θετικά δείγματα από ξένους επισκέπτες.

Η περίπτωση της Καρπάθου
Πάντως, το πλέον σημαντικό θεωρείται η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα διασποράς του ιού, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καρπάθου, όπου ένας 74χρονος Ελληνοαμερικανός διαγνώσθηκε θετικός, με αποτέλεσμα να γίνει η μεταφορά του με ειδική κάψουλα στο «Βενιζέλειο» στο Ηράκλειο Κρήτης. Για να είναι κοντά του, στο πλοίο της γραμμής μπήκε η σύζυγός του, που επίσης διαγνώστηκε θετική και παραμένει για νοσηλεία.

Εκτός από το ζευγάρι των Ελληνοαμερικανών, άλλοι δύο κάτοικοι της Καρπάθου είναι θετικοί στον κορονοϊό.