4 Ιούλιος 2020, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 08:49

Κύπρος: Το άνοιγμα της Αμμοχώστου δρομολογεί το ψευδοκράτος

  • Αναστασιάδης: Η απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο μπορεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της στην ΕΕ
    Εικόνα από το Βαρώσι, την πόλη-φάντασμα στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου (φωτ.: ΕΡΑ / Katia Christodoulou)

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους φέρεται αποφασισμένη να προκαλέσει με την Αμμόχωστο, την πόλη-φάντασμα που μέχρι την τουρκική εισβολή ήταν ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, και μάλιστα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως και τα έργα στην περιοχή.

Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε την καταγραφή όλων των ακινήτων και όλων των υποδομών ιδίως στο Βαρώσι, την τουριστική περιοχή στο νότιο τμήμα.

Σύμφωνα με τη Hürriyet, πριν από λίγες ημέρες ο Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε με τον «δήμαρχο» της Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων, στη βάση και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θεωρεί ότι το σχέδιο του ψευδοκράτους είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει υφαρπαγή περιουσιών, αν και η Αμμόχωστος από το 1984 προστατεύεται με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο επισημαίνεται ότι μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.