4 Ιούλιος 2020, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 17:08

Έκθεση με επιλεγμένα έργα του κορυφαίου Πόντιου γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη στη Βιέννη

  • Έκθεση με επιλεγμένα έργα του κορυφαίου Πόντιου γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη στη Βιέννη
    Ο Ιωάννης Αβραμίδης στην αυλή ενός από τα στούντιο στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, το 1980 (φωτ.: Sanjiro Minamikawa)

Μια «νέα ματιά» στο έργο ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής μετά το 1945, του μεγάλου Έλληνα γλύπτη από τα Σούρμενα του Πόντου Ιωάννη Αβραμίδη (1922-2016), επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση επιλεγμένων έργων του, που με τον τίτλο «Another look» εγκαινιάστηκε σε κεντρική γκαλερί στη Βιέννη παρουσία της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνης Κόικα, και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.

Οι ανθρώπινες φιγούρες του Ιωάννη Αβραμίδη, ο οποίος αντλούσε την έμπνευσή του από την κλασική ελληνική τέχνη οικοδομώντας σε ένα μοντέλο λιτού κονστρουκτιβισμού, έχουν αφοπλιστική μινιμαλιστική αισθητική, χτισμένες με μια γεωμετρία τελειότητας, σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις, κατακτώντας το χώρο.

Έργα του μεγάλου Πόντιου γλύπτη κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αυστρία και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Βιέννη, ενώ έργα του που παραχώρησε ο ίδιος βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ελλάδα.

Από τους εξέχοντες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης αλλά και ως καθηγητής στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης –ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Ιανουαρίου του 2016 στη Βιέννη, σε ηλικία 93 χρόνων– διαμόρφωσε δύο γενιές σημαντικών καλλιτεχνών.

«Η Αυστρία χάνει έναν από τους σημαντικότερους πρωτοποριακούς γλύπτες της εποχής μας, ο οποίος με τη διεθνή δράση του ενίσχυσε έντονα τη φήμη της Αυστρίας ως πατρίδας μεγάλων δημιουργημάτων», είχε δηλώσει για την απώλεια του Ιωάννη Αβραμίδη ο τότε Αυστριακός υπουργός Πολιτισμού, Γιόζεφ Όστερμαγιερ.


Το έργο του Ι. Αβραμίδη «Polis», στο Βερολίνο (φωτ.: Axel Mauruszat / commons.wikimedia.org)

Πεπεισμένος ότι «με το έργο του Ιωάννη Αβραμίδη η αρχαία κληρονομιά βρίσκεται στα καλύτερα χέρια» και πως «η σύγχρονη Τέχνη πρέπει να του είναι ευγνώμων για αυτά που της προσέφερε», είχε δηλώσει, με την ευκαιρία κυκλοφορίας του βιβλίου Ιωάννης Αβραμίδης, ή ο ρυθμός της αυστηρότητας, ο συγγραφέας και σύγχρονός του, ο καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, Βέρνερ Χόφμαν.

Τον διάσημο Έλληνα καλλιτέχνη είχε τιμήσει με την ευκαιρία της 90ής επετείου των γενεθλίων του (στις 26 Σεπτεμβρίου 2012) η αυστριακή πολιτεία, απονέμοντάς του ανώτατη τιμητική διάκριση, ενώ δύο ξακουστά βιεννέζικα μουσεία είχαν διοργανώσει εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του.

Ο επί δεκαετίες καταξιωμένος στην Ευρώπη γλύπτης, γεννήθηκε το 1922 στο Βατούμ όπου είχαν καταφύγει οι Έλληνες γονείς του (εγκαταλείποντας τα Σούρμενα κοντά στην Τραπεζούντα για να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων) και όπου ο ίδιος, ήδη σε ηλικία 14 ετών, φοιτούσε στην Κρατική Σχολή Τέχνης.

Όμως, το νέο σοβιετικό καθεστώς άφησε χωρίς δουλειά τον έμπορο πατέρα του, ο οποίος το 1937, στο πλαίσιο των διωγμών των μειονοτήτων από τον σταλινισμό, οδηγήθηκε στη Σιβηρία από όπου δεν ξαναγύρισε ποτέ πια, και η μητέρα αποφάσισε, το 1939, την εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς, ενώ στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής η Πτολεμαΐδα προσέφερε φιλοξενία στην οικογένεια.


Ο Ιωάννης Αβραμίδης στο εργαστήρι του

Το 1943 ο νεαρός Ιωάννης Αβραμίδης μεταφέρθηκε με τρένο στη Βιέννη, όπου αρχικά κλείστηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, για να αρχίσει, μετά την απελευθέρωση το 1945, να σπουδάζει ζωγραφική δίπλα στον Δανό Ρόμπιν Κρίστιαν Άντερσεν, ενώ το 1953 στράφηκε στη γλυπτική, πάντα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, μαθητεύοντας δίπλα στον διάσημο Φριτς Βότρουμπα.

Από τα πρώτα χρήματα που κέρδισε ως γλύπτης, ο Αβραμίδης πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό –σε σημερινές τιμές πάνω από 50.000 ευρώ– στην Αθήνα, για τη σωτηρία της Ακρόπολης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Δημητρακούδης.