3 Ιούλιος 2020, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2020, 23:21

Συνάντηση με αρκούδα; Ο «Αρκτούρος» συμβουλεύει

  • Συνάντηση με αρκούδα; Ο «Αρκτούρος» συμβουλεύει
    (Φωτ.: arcturos.gr)

Ιδιαίτερα φοβικό ζώο που σηκώνεται στα πίσω πόδια όχι για να επιτεθεί αλλά για να δει καλύτερα προς τα πού θα... φύγει, είναι η αρκούδα που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αρκετά συχνά στο δρόμο ανθρώπων.

Οδηγίες για τον τρόπο αντίδρασης σε συνάντηση με αρκούδα δίνει ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η όρθια στάση της αρκούδας είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου, και όχι εκδήλωση επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, αν συναντήσουμε αρκούδα προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να οπισθοχωρήσουμε με αργά βήματα, καμπουριάζοντας το σώμα μας και δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο υποταγή και ότι αναγνωρίζουμε την "κυριαρχία" της στο χώρο. Φεύγουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από το οπτικό της πεδίο γιατί η αρκούδα έχει μεν εξαιρετική όσφρηση και πολύ καλή ακοή, αλλά κακή όραση – βλέπει δηλαδή όπως ένας άνθρωπος με 7-8 βαθμούς μυωπίας», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι τα μεγαλόσωμα αυτά άγρια ζώα αντιλαμβάνονται γρήγορα την παρουσία του ανθρώπου και φροντίζουν να απομακρυνθούν πριν γίνουν αντιληπτά από αυτόν.

«Είναι φοβικό ζώο και σίγουρα δεν θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μας. Σε περίπτωση συνάντησης δεν ρίχνουμε πέτρες ή κλαδιά εναντίον της, δεν φωνάζουμε και δεν κατευθυνόμαστε προς το μέρος της. Εφόσον βρισκόμαστε στο φυσικό της περιβάλλον, φροντίζουμε να είμαστε πάντα σε επιφυλακή και να έχουμε μαζί μας αποτρεπτικά μέτρα, όπως κόρνες ή ντουντούκες γηπέδων με δυνατό και απότομο ήχο, για να φοβίσουμε το ζώο. Φυσικά δεν πλησιάζουμε το ζώο προκειμένου να φωτογραφήσουμε το ίδιο ή τα αρκουδάκια του, κάτι που εκλαμβάνεται ως απειλή», λέει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.


(Φωτ.: arcturos.gr)

Πάντως, επειδή η αρκούδα αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί τις ίδιες διαδρομές στις καθημερινές της μετακινήσεις και τα ίδια σημεία όπου βρίσκει φρούτα, ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» προτείνει να μαζεύονται τα σκουπίδια από εξωτερικούς χώρους, πλατείες και αυλές σπιτιών, καθώς εκεί μπορεί να βρει τροφή, και να καθαρίζονται τα υπολείμματα από περυσινή σοδειά στα χωράφια.

«Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιεροπηγή Καστοριάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μας ειδοποίησαν για δύο αρκούδες που μπήκαν στο χωριό και σκαρφάλωσαν για να φάνε σε κερασιές που βρίσκονταν σε αυλές. Πήγαμε και τα διώξαμε αλλά οι ζημιές που έκαναν στα δέντρα είναι μεγάλες καθώς δεν αφαιρούν μόνο τα κεράσια αλλά σπάνε ολόκληρα τα κλαδιά», αποκάλυψε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.