2 Ιούλιος 2020, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2020, 18:43

Πώς έγινε η στερέωση των βράχων πάνω από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο (βίντεο)

  • Πώς έγινε η στερέωση των βράχων πάνω από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο (βίντεο)
    (Φωτ.: Anadolu)

Ένα βίντεο γυρισμένο κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα στη Ματσούκα του Πόντου έδωσαν στη δημοσιότητα οι ειδικοί αναρριχητές που πήραν μέρος στις εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία Σουμελά. Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι το εξ ολοκλήρου άνοιγμα του μνημείου, η δουλειά που έγινε με την ασφάλιση των επικίνδυνων βράχων με συρμάτινα πλέγματα και την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων υλικού από το βουνό θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Παναγία Σουμελά άρχισε να δέχεται και πάλι επισκέπτες, προς το παρόν μέχρι την πρώτη αυλή.

Η τελετή «εγκαινίων» του αναστηλωμένου μνημείου, έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών, αναμένεται να γίνει παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει βάλει ήδη… μπροστά ώστε να γίνει εγγραφή της Παναγίας Σουμελά στον κατάλογο της UNESCO – ήδη από το 2000 βρίσκεται στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, ο δήμαρχος Μουράτ Ζολουόγλου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει τελεφερίκ.