3 Ιούλιος 2020, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2020, 09:49

Καλοκαιρινή τάρτα με άρωμα Μεσογείου

  • Καλοκαιρινή τάρτα με άρωμα Μεσογείου
    (Φωτ.: olivemagazine.gr / Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb)

Μια ξεχωριστή συνταγή για τάρτα, άκρως μεσογειακή, που συνδυάζει ώριμες και άγουρες ντομάτες με ελιές, τυρί και κάπαρη πάνω σε τραγανή ζύμη.

    ΥΛΙΚΑ
    • 1 φύλλο ζύμης για τάρτα ή ζύμη κουρού (έτοιμο από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
    • 1 κιλό ντομάτες κόκκινες, ώριμες και σφικτές
    • 1 κιλό ντομάτες πράσινες
    • 2 κ.σ. πολτό ελιάς
    • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
    • ½ φλιτζάνι ψωμί ξερό, τριμμένο, ή φρυγανιά κοπανισμένη
    • 1½ φλιτζάνι τυρί πικάντικο, τριμμένο (λαδοτύρι, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη φέτα)
    • 2 κ.σ. κάπαρη
    • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • μερικές ελιές θρούμπες μαύρες
    • αλάτι, πιπέρι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα καλύπτοντας με προσοχή τη βάση και τα τοιχώματά της. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από τριγύρω και προψήνουμε την τάρτα για 15΄.
    2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνουμε.
    3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο ψωμί (ή τη φρυγανιά) με το τυρί.
    4. Σε άλλο μπολ αραιώνουμε τον πολτό ελιάς με δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο.
    5. Αλείφουμε την τάρτα με τον πολτό της ελιάς και τοποθετούμε από πάνω μια στρώση ντομάτες με τρόπο που να μισοσκεπάζουν η μία την άλλη, εναλλάσσοντας τις κόκκινες ντομάτες με πράσινες.
    6. Πασπαλίζουμε με το μίγμα του τριμμένου τυριού και επαναλαμβάνουμε με μια δεύτερη στρώση από ντομάτες.
    7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μοιράζουμε στην επιφάνεια την κάπαρη και τις ελιές και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200°C για 15΄ ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή και κρύα.
    • Πηγή: Σιμόνη Καφίρη / olivemagazine.gr.