2 Ιούλιος 2020, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2020, 11:16

Αγία Σοφία: Εντός 15 ημερών η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας

  • Αγία Σοφία στην Πόλη: Το Reuters μεταδίδει ότι αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση για το εάν θα γίνει τζαμί
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ολοκλήρωσε (μέσα σε λίγα λεπτά) την ακροαματική διαδικασία για το αν η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί και θα εκδώσει γραπτή ετυμηγορία εντός 15 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιας-Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, χτίστηκε τον 6ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και λειτούργησε ως έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετατράπηκε σε αυτοκρατορικό τζαμί με την οθωμανική κατάκτηση της Πόλης το 1453. Το μοναδικό αυτό κτίσμα μετατράπηκε σε μουσείο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της τουρκικής δημοκρατίας το 1935, αλλά έκτοτε υπήρξαν κατά καιρούς συζητήσεις σχετικά με τη μετατροπή του σε τέμενος. Μάλιστα, το αίτημα να «αποκατασταθεί» ως τόπος λατρείας κερδίζει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

  • Με πληροφορίες από dailysabah.com