1 Ιούλιος 2020, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 20:49

Η Γαλλία αποσύρεται από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

  • Η Γαλλία αποσύρεται από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο
    (Φωτ.: EPA / Philippe Wojazer)

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία με φόντο τη Λιβύη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των ναυτικών της δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Το Παρίσι, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας, έστειλε την Τρίτη επιστολή με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή του, τονίζοντας ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Αφορμή είναι το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών, στις 17 Ιουνίου.

Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται ότι πρόκειται για κίνηση που συνδέεται με την «επιβεβαίωση των χωρών του ΝΑΤΟ στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη», το οποίο επιτηρείται από ναυτική δύναμη της ΕΕ. Το Παρίσι έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Άγκυρα ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ενώ έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κυβέρνηση ως εμπόδιο για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση Γαλλίας-Τουρκίας
Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κατήγγειλε ότι στις 17 Ιουνίου φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου που θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας».

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο φώτισαν τη γαλλική φρεγάτα «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές Αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη, με τον Γάλλο πρόεδρο μάλιστα να επαναλαμβάνει τη φράση για το ΝΑΤΟ, ότι «είναι κλινικά νεκρό».