1 Ιούλιος 2020, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 20:15

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα στους εποχικούς σε τουρισμό και επισιτισμό

  • Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα στους εποχικούς σε τουρισμό και επισιτισμό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)

Άνοιξε σήμερα η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονται οι αιτήσεις για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση σε όσους απασχολούνται εποχικά στον τουρισμό και στον επισιτισμό και δεν έχουν το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Το ποσό του επιδόματος θα είναι στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι εργάστηκαν στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο το 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, έλαβαν επίδομα ανεργίας από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2020, παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και δεν έχουν σύμβαση που προβλέπει την επαναπρόσληψη. Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι απολύθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Στην αίτηση που θα καταθέσουν θα πρέπει να αποδεχτούν υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει ότι σε περίπτωση που βρουν δουλειά οφείλουν να ενημερώσουν αμέσως τον ΟΑΕΔ.

Η πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς για το TAXISnet ή για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr (δείτε εδώ). Όσοι δεν μπορούν να προχωρήσουν με την αίτησή τους, δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα.

Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση
Η καταβολή της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης θα πραγματοποιείται στις αρχές του μήνα που ακολουθεί κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας.

Για τον Ιούνιο, θα καταβληθεί εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουλίου και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα καταβληθεί εντός του πρώτου 10ήμερου του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.