1 Ιούλιος 2020, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 19:33

Το ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ροζάκη σχετικά με το Καστελόριζο

  • Το ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ροζάκη σχετικά με το Καστελόριζο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στο… άδειασμα του ομότιμου καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος είναι τέως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ και τέως υφυπουργός, προχώρησαν κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας, καθώς οι δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV προκάλεσαν αίσθηση.

«Απηχούν μόνο προσωπικές απόψεις» είπαν πηγές, σχολιάζοντας την τοποθέτηση που έκανε για το Καστελόριζο, ότι είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο και πιο κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η ακριβής δήλωση του Χρήστου Ροζάκη έχει ως εξής: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές· ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα... Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές»

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η τριετής θητεία του Χρήστου Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο έληξε στις 7 Ιουνίου και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, καθώς στη θέση του δημιουργείται το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που ουσιαστικά αποτελεί συγχώνευση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού.