1 Ιούλιος 2020, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 17:30

Ταξίδι-εξπρές του Δένδια στη Λιβύη – Προξενείο και ΑΟΖ στο επίκεντρο

  • Ταξίδι-εξπρές του Δένδια στη Λιβύη – Προξενείο και ΑΟΖ στο επίκεντρο
    (Φωτ.: Twitter / Nikos Dendias)

Λόγο στις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης διεκδικεί η Ελλάδα, και με δεδομένο το σύμφωνο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε σήμερα ταξίδι-εξπρές προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ.

Πρόκειται για συνομιλητή της Αθήνας –έχει επισκεφθεί ως επίσημος προσκεκλημένος την ελληνική πρωτεύουσα–, ενώ θεωρείται και ο νέος εκλεκτός της Μόσχας στη λιβυκή σκακιέρα.

O Νίκος Δένδιας συζήτησε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη πολιτικής διαπραγμάτευσης. Επί τάπητος βρέθηκε και το θέμα της Τουρκίας, στην οποία οι δύο πλευρές καταλόγισαν «ιστορικές ευθύνες» για τη μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου. Συμφωνήσαμε με τον κ. Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης συζήτησαν ακόμα το ενδεχόμενο ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση όμως του διεθνούς δικαίου, το οποίο θεωρείται ότι παραβιάζεται από την Τουρκία. Η Αθήνα, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση, επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας που ξεκίνησε το 2010, εκφράζοντας την πρόθεσή της να λειτουργήσει προξενείο στη Βεγγάζη.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.