1 Ιούλιος 2020, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 22:15

Ηρώδειο: Μεγάλο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

  • Ηρώδειο: Μεγάλο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο
    Από συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο Ηρώδειο, το 2009 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Μπίλιος)

Με τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, στις 15 και 16 Ιουλίου, ξεκινά στο Ηρώδειο τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ Αθηνών, αυτό το περίεργο καλοκαίρι. Με τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για το θέατρο και ερμηνευτές τους Χρήστο Θηβαίο, Φοίβο Δεληβοριά, Κώστα Θωμαΐδη και Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου. H μουσική διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου και η σκηνοθετική επιμέλεια της Σεσίλ Μικρούτσικου.

«Η συναυλία αυτή είναι μια ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας αλλά κι ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας ιστορίας» αναφέρει το Φεστιβάλ, του οποίου ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 1998-1999.

Από τη δεκαετία του ’70, οπότε εμφανίστηκε στο χώρο της μουσικής, ο Μικρούτσικος έγραψε όπερα, συμφωνικά έργα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, και μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια. Δημιουργίες που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της χώρας αλλά κυρίως από το κοινό, που τις αγάπησε.

Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις – από αρχαίο δράμα μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Όπως έλεγε ο ίδιος: «είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της».

Πολλά από τα τραγούδια του αυτά πέταξαν και μακριά από τη σκηνή του θεάτρου και κατέκτησαν το κοινό, όπως η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν» και πολλά άλλα.

Στο Ηρώδειο θα ακουστούν τραγούδια του από ιστορικές θεατρικές παραστάσεις, όπως: Συντροφιά με τον Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, Φουέντε Οβεχούνα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, Ο γέρος της Αλεξάνδρειας σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, Βίκτωρ Βικτώρια σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, Δον Κιχώτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, Ειρήνη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, Αρχοντοχωριάτης σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά. Επίσης, μουσικές που έντυσαν στίχους του Κ.Π. Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, της Αγαθής Δημητρούκα, του Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών άλλων.

Όπως επισημαίνει το Φεστιβάλ, ομαδικές αγορές εισιτηρίων δεν πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο. Περισσότερες πληροφορίες για την προσέλευση του κοινού πριν από τις παραστάσεις, στη διεύθυνση greekfestival.gr

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατ.Δ.