1 Ιούλιος 2020, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 08:53

Κύπρος: Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για τον «ψευτογιατρό» από την Ελλάδα

  • Κύπρος: Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για τον «ψευτογιατρό» από την Ελλάδα
    (Φωτ.: pixabay.com / valelopardo)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να υποβάλουν τα επόμενα 24ωρα αίτημα προς τις κυπριακές για να λάβουν κατάθεση από Κύπριο ασθενή, διερευνώντας την υπόθεση του 47χρονου ψευτογιατρού, ο οποίος υποσχόταν θεραπεία σε ασθενείς με βαριά νοσήματα.

Από τη μεριά του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για τον «ψευτογιατρό» από την Ελλάδα, ούτε και αποτελεί μέλος του. Αναλυτικά:

Η μάχη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εναντίον του τσαρλατανισμού είναι διαρκής και αταλάντευτη. Η σύλληψη του «ψευτογιατρού» στην Ελλάδα και οι απανωτές αποκαλύψεις για τη δράση του μας συγκλονίζουν. Ο συγκεκριμένος δεν είναι μέλος του Συλλόγου και ουδέποτε είχαμε δεχθεί οποιαδήποτε καταγγελία που να συνδέεται μαζί του. Εάν κάτι τέτοιο προκύψει, τότε σε συνεργασία με την Αστυνομία θα χειριστούμε την κατάσταση. Άλλωστε έχουμε άριστη συνεργασία με την Αστυνομία, στην οποία παραπέμπουμε τις όποιες υποθέσεις υποπέσουν στην αντίληψή μας.

Αυτό που μας ανησυχεί ως ΠΙΣ, είναι πως παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κύπρο. Για ακόμη μια φορά καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν περιπτώσεις που εγείρουν υποψίες.

Δυστυχώς επιτήδειοι καραδοκούν, και εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση ασθενών, καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες για θεραπείες, φτάνοντας στα όρια του τσαρλατανισμού.

Σε περίπτωση αμφιβολίας οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται είτε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είτε στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι κάποιος είναι νόμιμος γιατρός ή όχι. Ως ΠΙΣ συστήνουμε στους χρονίως πάσχοντες να μην εγκαταλείπουν τις θεραπείες που προτείνονται από τον θεράποντα γιατρό τους.

Όλοι οι γιατροί οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι υποχρεωτικά στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος εκδίδει και τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο αντιληφθεί ή υποψιαστεί εξαπάτηση του, μπορεί άμεσα να ενημερώνει τον ΠΙΣ στο email: cyma@pis.cyma.org.cy. Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε την επικίνδυνη δράση επιτήδειων «ψευτοθεραπευτών».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.