1 Ιούλιος 2020, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2020, 08:24

Τεστ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αγια-Σοφιά

  • Τεστ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αγια-Σοφιά
    Ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγια-Σοφιά για την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Προσέγγιση με την Αθήνα (όπως αυτή διαφάνηκε στο τηλεφώνημα που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη), ή ναρκοθέτηση της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης; Η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη ενδεχομένως να γίνει βαρόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι την Πέμπτη που, εκτός απροόπτου, θα εκδοθεί η γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το χαρακτήρα του μνημείου.

Η τελική απόφαση ανήκει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τέμενος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο πρόεδρο είναι και οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ έρευνα που έγινε για λογαριασμό του κυβερνώντος AKP έδειξε ότι μια τέτοια κίνηση βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, και ιδίως των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, του ΑΚΡ και του ΜΗΡ. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η πρώτη μουσουλμανική προσευχή να γίνει στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι το ζήτημα τέθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ κρούσεις στην Άγκυρα έχουν γίνει τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από το Βερολίνο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει την πρόθεσή του για την Αγια-Σοφιά, αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι το πλέον επισκέψιμο στην Τουρκία.