30 Ιούνιος 2020, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 21:35

Πώς αντιδρά η Ρωσία στα σενάρια πώλησης των S-400 από την Τουρκία στις ΗΠΑ

  • Πώς αντιδρά η Ρωσία στα σενάρια πώλησης των S-400 από την Τουρκία στις ΗΠΑ
    Φωτογραφία από την παράδοση της πρώτης παρτίδας των S-400 στην Τουρκία, την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (φωτ.: EPA / Russian Defence Ministry)

Φωτιές… στη Μόσχα φέρεται να έχει ανάψει ένα δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Defence News, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Τιουν πρότεινε τροπολογία που προβλέπει την αγορά των S-400 από την Τουρκία! Με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζεται, θα επιλυθεί η διαμάχη της Ουάσινγκτον με τις ΗΠΑ σχετικά με το ρωσικό αμυντικό σύστημα που θεωρείται «εχθρικό» ως προς τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Έτσι, θα μπορούσε να μπει ένα τέλος και στο ζήτημα με την παραγωγή των F-35.

Η τροπολογία αφορά το νομοσχέδιο με τις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις του 2021 για αμυντικούς σκοπούς. Το κονδύλι για την προτεινόμενη αγορά προέρχεται από τον προϋπολογισμό του στρατού των ΗΠΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας. Το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνολογική Συνεργασία Μαρία Βαραμπιόβα, μετέδωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει αλλού τους S-400 χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.

Ρώσοι βουλευτές, πάντως, θεωρούν ότι δύσκολα η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, που θα βάλει «ταφόπλακα» στις σχέσεις με τη Μόσχα. «Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εάν οι ΗΠΑ αποκτήσουν το σύστημα S-400. Κατά την άποψη μου, θα το κάνουν αποκλειστικά για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους ή, για να μιλήσουμε με σαφήνεια, για να κλέψουν τα στρατιωτικά μας μυστικά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Άλλος Ρώσος κοινοβουλευτικός, ο Όλεγκ Μαρόζοφ, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν μιλά σοβαρά, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να γνωρίζουν ήδη πολλά για το ρωσικό σύστημα, το οποίο είναι στο έδαφος της Τουρκίας, μίας χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ.