30 Ιούνιος 2020, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 21:04

Αμετανόητος ο ψευτογιατρός στην απολογία του – Δύο ακόμα σοβαρές καταγγελίες

  • Αμετανόητος ο ψευτογιατρός στην απολογία του – Δύο ακόμα σοβαρές καταγγελίες
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του στον εισαγγελέα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες για θύματα του δήθεν γιατρού Νίκου Κοντοστάθη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, προστέθηκαν στην υπόθεση που χειρίζεται ο ανακριτής, την ώρα που αυξάνονται καθημερινά οι ασθενείς που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν. Ο κατηγορούμενος, που θεωρείται ήδη υπαίτιος για τρεις θανάτους, ενδέχεται να κατηγορηθεί για έναν ακόμα θάνατο και για μία σχεδόν ολική αναπηρία μετά από χειρουργείο.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που ανέλαβε τις δύο υποθέσεις, ο Τ.Α., κάτοικος σε χωριό της Ρόδου, υπεβλήθη στην Κεντρική Κλινική Αθηνών σε 12ωρη επέμβαση από τον Νίκο Κοντοστάθη και τρεις ακόμα γιατρούς. Για τη διόρθωση του τραυματισμού του στη σπονδυλική στήλη από πτώση με αλεξίπτωτο, του αφαίρεσαν ένα πλευρό και του τοποθέτησαν έναν «κλωβό». Μετά το χειρουργείο ο ασθενής αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπηρίας σε ποσοστό 92%.

Η δεύτερη καταγγελία είναι από τον γιο του Γ.Κ. Ο καρκινοπαθής πατέρας του πλήρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά στον «εξειδικευμένο» γιατρό-ογκολόγο-ομοιοπαθητικό. Η θεραπεία που έλαβε είχε τελικά σοβαρές παρενέργειες που θεωρείται ότι ευθύνονται για το θάνατο του ασθενούς.

Υπηρεσίες placebo
Πάντως, ο Νίκος Κοντοστάθης, που είναι αντιμέτωπος ακόμα και με τα ισόβια, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του στον ανακριτή λέγοντας ότι «προσέφερε υπηρεσίες placebo σε ετοιμοθάνατους».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του πριν από μία εβδομάδα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κατηγορητηρίου ότι έπειθε ασθενείς να σταματήσουν τις θεραπείες τους και φαίνεται να ισχυρίστηκε πως «απλώς ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατόν να λαμβάνονται τα βότανα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν χημειοθεραπείες εξαιτίας των στομαχικών παρενεργειών».

Σχετικά με τους θανάτους για τους οποίους κατηγορείται –δύο από τα θύματα ήταν ανήλικα–, είπε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο με θαύμα. Συνεχίζοντας το επιχείρημα για τις… υπηρεσίες placebo, τόνισε ότι ήταν θετικές, μιας και ζητούμενο στις περιπτώσεις τους ήταν «η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων».

Από τη Μονή Βατοπεδίου
Η «καριέρα» του Νίκου Κοντοστάθη στην Ιατρική ξεκίνησε, όπως δήλωσε ενώπιον του ανακριτή, το 2015. Τότε είχε επισκεφθεί τη Μονή Βατοπεδίου, όπου ενημερώθηκε τυχαία ότι αρκετοί μοναχοί δεν προβλήματα προστάτη δεν είχαν βοηθηθεί από τις συμβατικές θεραπείες. Έτσι, τους πρότεινε «μία εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα».

Σε αυτό το σημείο αρνήθηκε ότι ψάρευε ασθενείς στα μοναστήρια, τονίζοντας ότι οι διάφορες βοτανοθεραπείες ήταν αυτές που ενίσχυσαν τη φήμη του, με αποτέλεσμα ο ένας να τον συστήνει στον άλλο.

Επίσης, αρνήθηκε ότι αρχικά παρουσιαζόταν ως γιατρός, λέγοντας ότι είναι εμπειρικός βοτανολόγος. Η συνέχεια, όμως, είναι ενδιαφέρουσα, καθώς στην απολογία του φέρεται να είπε: «Στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού διανθίζοντας τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες, βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας, χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Άλλο ένα σημείο της δικογραφίας που αρνείται ο κατηγορούμενος είναι ότι ζούσε από τα χρήματα των ασθενών, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μόνο για την προμήθεια των βοτάνων και των ακριβών βαμμάτων.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.