30 Ιούνιος 2020, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 21:25

Προειδοποίηση Βαρθολομαίου για την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης

  • Προειδοποίηση Βαρθολομαίου για την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Στο ζήτημα που απασχολεί έντονα το Φανάρι, δηλαδή στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τέμενος την Αγια-Σοφιά, αναφέρθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Αποστόλων στο Φερίκιοϊ.

Η τύχη της Αγια-Σοφιάς θα κριθεί στις 2 Ιουλίου, οπότε συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, το 2016 το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε επιστολή στον τότε διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αλλαγή του καθεστώτος, και τονίζοντας ότι ο ναός δεν θα πρέπει να γίνει αιτία συγκρούσεων. «Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου», σημείωσε.

Αν και όπως τόνισε υπάρχει η προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσουν η σύνεση και η λογική, προειδοποίησε ότι τυχόν μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τέμενος «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του ισλάμ». Έσπευσε να προσθέσει, όμως, ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα, και γιατί πρόκειται για ένα σύμβολο συνάντησης, αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης το χριστιανισμού και του ισλάμ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε και στα αγγλικά, λόγω της παρουσίας ξένων δημοσιογράφων.