30 Ιούνιος 2020, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 15:44

Άρειος Πάγος: Ένοχος για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος

  • Ποινική δίωξη κατά Τουλουπάκη για χειρισμούς στην υπόθεση Novartis 4
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την αίτηση αναίρεσης του πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου, ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, απέρριψε σήμερα ο Άρειος Πάγος. Συγκεκριμένα έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση για επικύρωση της ενοχής του πρώην μητροπολίτη ως προς το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αντίθετα για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του, λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα, ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο μητροπολίτης αθωώθηκε, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019,το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.