30 Ιούνιος 2020, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 21:37

Γλέντια, ομιλίες και εδέσματα από τη Σάντα του Πόντου στο 3ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων

  • Γλέντια, ομιλίες και εδέσματα από τη Σάντα του Πόντου στο 3ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων
    Στιγμιότυπο από περασμένο Αντάμωμα (φωτ.: facebook / Νεολαία Σανταίων)

Με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, οι νέοι με καταγωγή από τη Σάντα του Πόντου συναντιούνται και φέτος το τριήμερο 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου, στο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς. «Έχουν προβλεφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Η διεξαγωγή του Ανταμώματος θα γίνει βάσει των υγειονομικών κανόνων που ισχύουν» είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες στο pontos-news.gr η Ελίνα Μυστακίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Ανταμώματος Νεολαίας Σανταίων.

Το πρόγραμμα του τριημέρου θα είναι πλούσιο, όπως κάθε χρονιά, με επιμορφωτικές ομιλίες και ποντιακά γλέντια.

Την πρώτη μέρα οι νέοι θα καταφθάσουν στη Βέροια και από εκεί πούλμαν θα τους παραλάβει και θα τους οδηγήσει στο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς. Θα ακολουθήσει γεύμα, και στις 19:00 ο ερευνητής ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς Γιάννης Αμαραντίδης θα μιλήσει για τις φορεσιές των κατοίκων της Σάντας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι.


Αναμνηστικά από το 1ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων

Το Σάββατο 1 Αυγούστου, μετά το πρωινό, οι νέοι θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά και το μεσημέρι θα παρασκευάσουν και θα γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα με τη βοήθεια της Ελένης Κυριακίδου-Βασιλειάδου.

Στις 18:00 ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης θα τους μιλήσει για «Το σαντέτ'κον ιδίωμα μέσα στον τόπο και στο χρόνο», ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του ερευνητή Βασίλη Ασβεστά για το παιχνίδι στον Πόντο· θα επικεντρωθεί στα παιχνίδια της Σάντας. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι αφού θα έχει προηγηθεί η βράβευση του Μάντη Σαββίδη.

Την τελευταία μέρα, αφού πραγματοποιηθεί η εκλογή της νέας Οργανωτικής Επιτροπής για το Αντάμωμα 2021, οι νέοι θα αποχωρήσουν.