30 Ιούνιος 2020, 00:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2020, 00:41

Μάρσα Π. Τζόνσον, η ακτιβίστρια και πρωτοπόρος των δικαιωμάτων ΛΟΑΤ στις ΗΠΑ

  • Μάρσα Π. Τζόνσον, η ακτιβίστρια και πρωτοπόρος των δικαιωμάτων ΛΟΑΤ στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Porter Binks)

Το σημερινό Doodle της Google, εικονογραφημένο από τον καλλιτέχνη Ρομπ Γκίλιαμ, ο οποίος εδρεύει στο Λος Άντζελες, είναι αφιερωμένο στην ακτιβίστρια, performer και αυτο-προσδιορισμένη drag queen, Marsha P. Johnson, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια από τους πρωτοπόρους του κινήματος δικαιωμάτων LGBTQ+ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ημέρα σαν τη σημερινή (30 Ιουνίου), η Αφροαμερικανή Μάρσα Π. Τζόνσον τιμήθηκε μεταθανάτια ως  grand marshal στην Πορεία Υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης.

Η Marsha P. Johnson γεννήθηκε ως Malcolm Michaels Jr στις 24 Αυγούστου 1945, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ. Μετά την αποφοίτηση από το λύκειο το 1963, μετακόμισε στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης, έναν αναπτυσσόμενο πολιτιστικό κόμβο για τα άτομα ΛΟΑΤ. Εκεί, άλλαξε νόμιμα το όνομά της σε Μάρσα Π. Τζόνσον. Το ενδιάμεσο γράμμα «Π» φέρεται να υιοθετήθηκε για την απάντησή της σε εκείνους που αμφισβήτησαν το φύλο της: «Pay It No Mind».

Η Τζόνσον θεωρείται από τους βασικούς ηγέτες της εξέγερσης του Stonewall το 1969, η οποία θεωρείται ευρέως ως κρίσιμη καμπή για το διεθνές κίνημα δικαιωμάτων LGBTQ+. Το επόμενο έτος, ίδρυσε το Street Transvestite (τώρα Transgender) Action Revolutionaries (STAR) μαζί με την ακτιβίστρια Sylvia Rivera. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουλίου 1992.

Το 2019, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σχέδια για την ανέγερση αγαλμάτων της Τζόνσον και της Ριβέρα στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, το οποίο θα είναι ένα από τα πρώτα μνημεία στον κόσμο προς τιμήν των διεμφυλικών ανθρώπων.