29 Ιούνιος 2020, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2020, 18:40

Δένδιας: Εκτίμησα τη θέση της Τυνησίας ότι οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά

  • Δένδιας: Εκτίμησα τη θέση της Τυνησίας ότι οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά
    Εικόνα από τη συνάντηση Ν.Δένδια με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κ. Σαϊέντ στην Τύνιδα (φωτ.: Υπουργειο Εξωτερικων)

Μια «ειλικρινή συζήτηση» για τις προοπτικές της Ελλάδας και της Τυνησίας σχετικά με το «πώς μπορούμε προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε περαιτέρω σημεία σύγκλισης», είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαϊέντ, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στην κουβέντα των δύο ανδρών τέθηκε επί τάπητος και το «πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας Covid-19, την οποία η Τυνησία αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της».

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την τον πρόεδρο της χώρας την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. «Πρέπει να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα την θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λιβυκό λαό», δήλωσε ο Ν. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι «μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση».

Ο Ν. Δένδιας επισήμανε την ελληνική θέση, δηλαδή ότι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας είναι «ο μόνος τρόπος» επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Τέλος, όπως είπε, μετέφερε την πρόσκληση της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης. Σακελλαροπούλου στον Κάις Σαϊέντ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Δένδιας: Στη λιβυκή κρίση απαιτείται λύση απ' τους ίδιους τους Λίβυους
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι. «Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους», τόνισε ο Ν. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ν. Εράι. Αυτό πρέπει να συμβεί «χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι στην επίλυση της κρίσης αυτής «θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».


Ο Νίκος Δένδιας υπογράφει μαζί με τον Τυνήσιο ομόλογό του τη συμφωνία θαλασσίων μεταφορών
(φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, είπε ακόμη ότι η συμφωνία θαλασσίων μεταφορών που υπογράφηκε σήμερα στην Τύνιδα καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε πως συζητήθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι «μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις» και εξήγησε ότι θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι «η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Κάτι που δεν συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, «η οποία αντιβαίνει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, ο οποίος συνεχάρη την Τυνησία για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.