29 Ιούνιος 2020, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2020, 15:19

Ο πολιούχος της Καβάλας Απόστολος Παύλος τιμάται και φέτος μαζί με την 107η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

  • Ο πολιούχος της Καβάλας Απόστολος Παύλος τιμάται και φέτος μαζί με την 107η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η πόλη της Καβάλας τιμά σήμερα τον πολιούχο της, Απόστολο των Εθνών Παύλο, και ταυτόχρονα εορτάζει την 107η επέτειο απελευθέρωσής της από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Απόστολου Παύλου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη αγρυπνία στα ερείπια της Βασιλικής Α΄, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών δίδαξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμερα το πρωί, στον καθεδρικό ιερό ναό του Απόστολου Παύλου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο, ενώ λίγο αργότερα εψάλη η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και όλων των τοπικών Αρχών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το πρωί της Κυριακής, στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε η πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος Μυκόνιος», προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Καβάλας. Υπενθυμίζοντας έτσι τους άρρηκτους δεσμούς της πόλης με το Πολεμικό Ναυτικό, που στις 26 Ιουνίου 1913 την απελευθέρωσε πρώτη στην ανατολική Μακεδονία, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή και τις διαταγές του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.