29 Ιούνιος 2020, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2020, 14:16

«Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’»: Μια παράσταση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • «Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’»: Μια παράσταση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: makthes.gr)

Ένα έργο για τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανεβάζει ο θίασος «Τεμετέρ», με επίσημη πρεμιέρα την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 21:30, στο Παλατάκι (Κυβερνείο – Θεμιστοκλή Σοφούλη 131, Καραμπουρνάκι), με διοργανωτή την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της παράστασης Νόστος, ρίζα μ' και κλαδί μ' στον ιστορικό χώρο προσφυγικής μνήμης που υποδέχθηκε τους πρώτους Πόντιους πριν από 101 χρόνια, στα Απολυμαντήρια της Αρετσούς.

Στο τέλος της πρεμιέρας θα μοιραστούν ποντιακά εδέσματα, ως αντίδωρο στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Ιστορικός σύμβουλος της παράστασης είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Η μνήμη είναι δύναμη. Πρέπει να θυμόμαστε. Για 100 χρόνια η πολιτεία δεν ήθελε να θυμόμαστε και αργήσαμε να ασχοληθούμε με το πιο σημαντικό και τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας, αυτό της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τα γεγονότα αποδίδονται με απλό τρόπο ώστε οι θεατές να μπουν στο πνεύμα της ιστορίας».

Ο Δημήτρης Πιπερίδης, που έγραψε το θεατρικό έργο, είπε μεταξύ άλλων: «Για μένα αυτό το έργο είναι ένα μικρό και ταπεινό μνημόσυνο σε ένα κορίτσι που δεν γνώρισα ποτέ αλλά συνδέθηκα με τη μνήμη του. Κάποια στιγμή ένας συμπατριώτης μου ρωτούσε για μένα στα καφενεία του χωριού. Όταν με βρήκε, μου εξήγησε ότι η γιαγιά του, χήρα στη Γεωργία, αποφάσισε να ρίξει την τύχη των δύο κοριτσιών της στα ζάρια. Δεν ξέρει αν είναι καλύτερα να μείνει στον Καύκασο ή να έρθει στην Ελλάδα. Κρατάει το ένα παιδί μαζί της και εμπιστεύεται το δεύτερο στον αδερφό της, που έρχεται πρόσφυγας στη χώρα μας. Έτσι τουλάχιστον ένα από τα δύο παιδιά θα έχει μια καλύτερη τύχη, ακόμα και αν δεν ξέρει ποιο.


(Βίντεο: Εφημερίδα Μακεδονία)

»Το κοριτσάκι που έμεινε στη Γεωργία μεγάλωσε, έκανε οικογένεια, και ένας από τους απογόνους της ήταν ο άνθρωπος που με έψαχνε. Το παιδί που ήρθε στην Ελλάδα, ταλαιπωρημένο στην ηλικία των 7 ετών, πέθανε ακριβώς εδώ. Στα απολυμαντήρια. Εμείς οι Πόντιοι έχουμε αυστηρό πλαίσιο εθίμων και μεγάλο σεβασμό για τους νεκρούς μας. Ο απόγονος του παιδιού από τη Γεωργία αναρωτιόταν αν εγώ, ως ερευνητής, είχα καμία ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος αυτού του παιδιού.

»Πώς να πω εγώ σε αυτό τον άνθρωπο ότι το κοριτσάκι, αν θάφτηκε, βρίσκεται σε έναν λάκκο μαζί με όσους πέθαναν τότε; Και πως πάνω από αυτό το μέρος βρίσκεται πλέον ένα θερινό σινεμά και μία πλαζ; Αν ήμασταν κράτος με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, θα έπρεπε εκτός των άλλων να υπάρχει στην περιοχή και κάτι που να αποδίδει φόρο τιμής σε εκείνους τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν αυτή η παράσταση είναι τουλάχιστον το ταπεινό κεράκι που αξίζει σε εκείνο το κοριτσάκι και την οικογένειά του».


Ο Αλ. Παρχαρίδης και ο Κ. Ζώης στη συνέντευξη Τύπου (φωτ.: Κ. Ζώης)

Σύμφωνα με τον Τάκη Βαμβακίδη (σκηνοθέτη του έργου) μετά το τέλος της πρεμιέρας θα δοθεί κάτι σαν «αντίδωρο» στη μνήμη των προγόνων των Ποντίων – αυθεντικά ποντιακά εδέσματα για όλους τους θεατές. Η συγκεκριμένη δράση «συγγενεύει» με το ταφικό έθιμο των Ποντίων, κατά το οποίο επισκέπτονται τα μνήματα των αγαπημένων τους με λύρες και φαγητά για να τους κάνουν συντροφιά και να τους τιμήσουν.

  • Με πληροφορίες από το makthes.gr.
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
  • Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (προπώληση) και 7€ (πολύτεκνοι και άνεργοι).