29 Ιούνιος 2020, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2020, 19:38

Η πολιτεία του Μισισίπι αφαιρεί το έμβλημα της Συνομοσπονδίας από τη σημαία της

  • Η πολιτεία του Μισισίπι αφαιρεί το έμβλημα της Συνομοσπονδίας από τη σημαία της
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Η Βουλή και η Γερουσία του Μισισίπι ψήφισαν και ενέκριναν χθες την αφαίρεση του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής από τη σημαία της πολιτείας.

Το Μισισίπι είναι η τελευταία αμερικανική πολιτεία που έχει στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003.

Η χθεσινή απόφαση ελήφθη καθώς ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με τη διατήρηση συμβόλων της σκλαβιάς και των φυλετικών διακρίσεων.

Οι βουλευτές του Μισισίπι αποφάσισαν να υιοθετηθεί μια νέα πολιτειακή σημαία.

Η σημερινή σημαία περιλαμβάνει το πρότυπο –κόκκινο φόντο, μπλε σταυρό διαγώνιο, με μικρά λευκά αστέρια– που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες οι οποίες αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου (1861-1865).

Η απομάκρυνση του εμβλήματος εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μισισίπι με πλειοψηφία 91 ψήφων υπέρ, έναντι 23 κατά. Η ψηφοφορία πυροδότησε χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, η Γερουσία ενέκρινε τη διάταξη με 37 ψήφους υπέρ έναντι 14, και οι γερουσιαστές γιόρτασαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίες με επευφημίες και αγκαλιές.

Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες καλεί μια εννεαμελή επιτροπή να σχεδιάσει μια νέα σημαία που θα περιλαμβάνει τη φράση «In God We Trust» («Εμπιστευόμαστε τον Θεό») που αναγράφεται στο νόμισμα των ΗΠΑ. Οι πολίτες του Μισισίπι θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί ένα νέο σχέδιο.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Χορν δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, «αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους».

Ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς, ο οποίος δεν ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη σημαία, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο και θα επικυρώσει το νόμο εάν εγκριθεί.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.