27 Ιούνιος 2020, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2020, 14:03

Στο Σύνταγμα το επόμενο στοίχημα στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

  • Στο Σύνταγμα το επόμενο στοίχημα στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Το επόμενο βήμα του κάνει ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, καθώς σήμερα στις 22:00 ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η άτυπη πιάτσα ταξί που υπάρχει έξω από το υπουργείο Οικονομικών, και δημιουργείται επιπλέον χώρος για τους πεζούς στο τμήμα που συνδέει τη Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με τη Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως).

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις λωρίδες για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων.

Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων. Όσα οχήματα μπαίνουν από τις οδούς Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου προς τη Φιλελλήνων θα μπορούν να στρίβουν δεξιά στη Μητροπόλεως και αριστερά στην Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης
Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών.

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

  • Μέσω Ακαδημίας,
  • μέσω Πειραιώς-Χαμοστέρνας-Καλλιρόης,
  • μέσω Λ. Αλεξάνδρας.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων, με μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ ή και ποδήλατο, καθώς στόχος είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας. Άλλωστε, σύντομα θα ενεργοποιηθούν και οι λεωφορειολωρίδες, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Τώρα το… στοίχημα είναι πώς θα λειτουργήσει συνολικά ο Μεγάλος Περίπατος, καθώς η εφαρμογή του στην Πανεπιστημίου έφερε μποτιλιάρισμα και νεύρα στους Αθηναίους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 και 14:00-16:00.