26 Ιούνιος 2020, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2020, 14:24

Πέτσας για Novartis: Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο αποζημίωσης του Δημοσίου

  • Πέτσας για Novartis: Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο αποζημίωσης του Δημοσίου
    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε πολιτικό ζήτημα της ημέρας αναδεικνύεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και της Novartis, ο οποίος περιλαμβάνει και πρώην και νυν θυγατρικές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και τη Novartis Hellas.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Δημόσιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ενεργοποιούνται ο κρατικός μηχανισμός και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αφενός «γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και αφετέρου «δικαιώνει τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, όπως υπενθυμίζει, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι αντί να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιεί το υπαρκτό σε πολλές χώρες σκάνδαλο Novartis για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απόφαση-κόλαφο των αμερικανικών Αρχών «που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis».

Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Novartis AG και η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσουν πάνω από 346 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση, παρότι γίνεται λόγος για αθέμιτες πρακτικές, όπως είναι η δωροδοκία επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών.